غذاهایی که کلسترول دارند، دو دسته هستند:
۱- غذاهای سالم و خوب که حاوی کلسترول هستند
و ۲- غذاهای ناسالم که کلسترول بالایی دارند.
غذاهای سالم با کلسترول بالا
تخم مرغ
تخم مرغ یکی از منابع مهم و البته مفید غذایی است که دارای مقادیر قابل توجهی از پروتئین و چربی است. زرده تخم مرغ سرشار از کلسترول است. هر عدد تخم مرغ متوسط در حد ۵۰ گرم، دارای ۲۰۰میلی گرم کلسترول است.
مصرف تخم مرغ می تواند میزان کلسترول خون را افزایش دهد ولی از آنجایی که این نوع از کلسترول هم نوع «خوب» کلسترول یا HDL و هم نوع «بد» کلسترول یا LDL را باهم افزایش می دهد، بنظر می رسد مصرف این نوع از کلسترول اثر مضرّی بر سلامت قلب نداشته باشد.
بصورت کلی مصرف یک تا دو عدد تخم مرغ در روز برای افراد سالم مجاز است ولی در مورد افراد با کلسترول بالای خون لازم است مصرف این ماده غذایی با مشورت پزشک معالج باشد.
پنیر
پنیر یک ماده غذایی لبنی است که از شیر تولید می شود. بسته به نوع شیر و میزان چربی گیری از شیر در روند تولید پنیر، محتویات آن متفاوت خواهد بود. در هر ۱۰۰گرم پنیر تولید شده از شیر خالص مانند پنیر لیقوان، حدود ۲۰ میلیگرم کلسترول وجود دارد. البته پنیر ماده غذایی است که سرشار از کلسیم و مواد پروتئینی مفید برای بدن است.
مطالعات متعددی نشان داده اند که مصرف میزان متعارف از پنیر چرب -مثلا روزانه ۱۰۰ گرم- نسبت به مصرف لبنیات کم چرب و سایر مواد غذایی، باعث افزایش واضح کلسترول خون نمی شود.
مصرف روزانه تا ۱۰۰ گرم از پنیر در افراد سالم مشکلی ایجاد نمی کند ولی در افراد با کلسترول بالای خون که تحت درمان دارویی هستند، لازم است با پزشک معالج یا متخصص تغذیه مشورت نمایند.
دل و جیگر
گوشت اعضای داخلی حیوانات و پرندگان مانند قلب، کبد و کلیه حاوی مقادیر زیادی مواد غذایی سالم و مقوی است. به عنوان مثال قلب مرغ و پرندگان حاوی مقادیر زیادی آنزیم Co-Q10 ، مقدار زیادی ویتامین ب ، روی و آهن است. هم چنین گوشت کبد حاوی مقادیر قابل توجهی از ویتامین ها، سلنیوم و آهن است. در عین حال این اعضا مقدار بسیار زیادی از کلسترول هم دارند. هر فنجان از این گوشت ها - در حدود ۱۵۰ گرم - حاوی ۳۵۰ میلی گرم کلسترول است.
نکته جالب این است که ظاهرا مصرف این نوع از گوشت باعث افزایش بیماریهای قلبی نمی شود. در یک مطالعه که بر روی بیش از ۹ هزار نفر در کره انجام شد، مشخص شد افرادی که روزانه مقادیر متوسطی از این ترکیبات استفاده می کنند، نسبت به افرادی که کمتر از این نوع گوشت استفاده می کنند، بیماریهای قلبی کمتری خواهند داشت.
غذاهای دریایی
غذاهای دریایی مانند خرچنگ، صدف، لابستر و میگو حاوی مقادیر بسیار زیادی کلسترول هستند. هر ۱۰۰ گرم از این ترکیبات بطور متوسط دارای ۲۵۰ میلی گرم کلسترول است. علاوه از کلسترول میزان پتاسیم، آهن و مواد معدنی این نوع از غذاها بسیار زیاد است.
اگرچه مصرف روزانه این ترکیبات غذایی می تواند موجب بالا رفتن کلسترول خون شود ولی مطالعات نشان داده اند که در افراد سالم ، مصرف غذاهای دریایی می تواند باعث بهبود سلامت بدن و قلب و عروق گردد. در مورد بیماران با کلسترول بالا که تحت درمان هستند، لازم است با پزشک معالج مشورت نمایند.
ساردین
ساردین منبع مهم پروتئین، مواد معدنی و کلسترول است. این ماهی های کوچک در عین حال بسیار مغذی هستند. هر ۱۰۰ گرم از ساردین می تواند ۱۵۰ میلی گرم کلسترول برای بدن تأمین نماید که اغلب آن از نوع امگا ۳ است. در عین حال این میزان از ساردین می تواند ۱/۳ نیاز روزانه بدن به کلسیم، ۲/۳ نیاز به ویتامین D و کل نیاز روزانه بدن به ویتامین B12 را تأمین نماید.
مصرف ساردین نه تنها بیماری قلبی را افزایش نمی دهد بلکه در مطالعات علمی توانسته است به میزان قابل توجهی از سکته و ایست قلبی جلوگیری نماید.
ماست پرچرب
ماست و لبنیات پرچرب و کامل برای مدتها متهم بیماری قلبی بودند و مصرف آنها توصیه نمی شد. با اینحال هر ۱۰۰ گرم از ماست پرچرب حاوی ۱۰ میلی گرم کلسترول است. مطالعات علمی نشان داده اند که مصرف این منبع کلسترول نه تنها ضرری ندارد بلکه استفاده از لبنیات پرچرب خطر بیماری قلبی، سکته قلبی، دیابت و فشارخون بالا را کاهش خواهد داد.
استیک و گوشت ارگانیک
گوشت ارگانیک به گوشت حیواناتی گفته می شود که در تمام عمر یا حداقل برای ۴ ماه از گیاهان طبیعی مانند چمن و یونجه استفاده کرده اند. این نوع از گوشت ارگانیک در هر ۱۰۰ گرم حاوی ۶۰ میلی گرم کلسترول است.
مصر این نوع از کلسترول باعث افزایش سکته قلبی و بیماریهای قلبی نمی گردد و بدلیل بالا بودن میزان امگا ۳ در این نوع از گوشت انتظار می رود میزان افزایش کلسترول خوب برابر یا بیشتر از افزایش کلسترول بد باشد.
تخم مرغ، گوشت ارگانیک، غذاهای دریایی، ساردین، پنیر و ماست پرچرب از جمله غذاهای دارای کلسترول هستند که جزو غذاهای سالم محسوب می شوند و مصرف روزانه آنها مشکلی برای سلامتی قلب و عروق ایجاد نخواهد کرد.
غذاهای ناسالم با کلسترول بالا
برخلاف غذاهای سالم فوق، برخی از غذاها هم هستند که سرشار از کلسترول هستند ولی این ترکیبات برای سلامتی بدن مضر بوده و لازم است از آنها پرهیز نمایید. ۴ مورد از این غذاها عبارتند از:
غذاهای سرخ شده
غذاهای سرخ شده برای سلامتی بدن شما و قلب شما، خوب نیستند. اغلب روغن های سالم در دمای بالا تخریب می شوند و صرفاً روغن های اشباع شده که درصد بالایی از ترکیبات اسید آمینه ترانس دارند، برای سرخ کردن مناسب هستند. به همین دلیل سالمترین غذای سرخ شده هم مضر است و لازم است از آن پرهیز نمایید.
کالری بسیار بالای این نوع از غذاها و تغییر شیمیایی روغن در زمان سرخ کردن غذاها از عوامل افزایش بیماریهای قلب و عروق هستند.
فست فودها
افرادی که در مصرف فست فود زیاده روی می کنند مستعد ابتلا به بیماریهای قلب و عروق، دیابت، فشارخون بالا و سکته مغزی هستند. نان مورد استفاده در فست فودها، روغن، ترکیبات پنیر و سس ها همگی منبع مهمی از اسیدهای چرب و مواد نشاسته ای خطرناک برای بدن هستند.
لازم است در مصرف فست فود بسیار احتیاط نمایید زیرا افزایش کلسترول ناشی از مصرف فست فودها بیشتر به سمت افزایش کلسترول بد خون است که براحتی در بدن رسوب می کند.
گوشت فراوری شده
گوشت های فراوری شده مانند سوسیس، کالباس و هات داگ حاوی کلسترول بد هستند و این غذاها بیماری قلبی را افزایش خواهند داد.
در یک مطالعه که بر روی ۶۰۰هزار نفر انجام شده است، مصرف روزانه این نوع از گوشت به اندازه ۵۰ گرم، می تواند بیماریهای قلبی را تا ۴۲ درصد افزایش دهد.
دسرها
کیک، شیرینی، باقلوا، کلوچه، بستنی و سس ها حاوی کلسترول بد هستند. این ترکیبات شما را مستعد ابتلا به دیابت، فشارخون و انواع سرطان ها می کنند و اغلب آنها ارزش غذایی بسیار پایینی دارند که مواد ضروری و لازم برای بدن شما را فراهم نمی کنند.
کلسترول چیست و آیا برای بدن مضرّ است؟
کلسترول یک نوع از چربی بدن است. این نوع از چربی یک ماده مومی شکل است که در بدن ما و در محصولات حیوانی مانند گوشت، تخم مرغ و لبنیات یافت می شود. کلسترول در بدن برای تولید هورمون ها، جذب ویتامین D و تولید صفرا لازم است. دیواره تمام سلولهای بدن از دو لایه کلسترول ساخته شده است. در بدن انسان فقط ۱۰ تا ۲۰ درصد از کلسترول از طریق غذا تأمین می شود و قسمت اصلی کلسترول در بدن ساخته می شود.
کبد شما کلسترول تولید می کند و برای این منظور از اسدهای آمینه و ترکیبات غذایی به عنوان مواد اولیه استفاده می کند. در بدن انسان دو نو ع کلسترول وجود دارد:
کلسترول HDL ("خوب") باعث می شود تا کلسترول از اعضای بدن جمع آوری شده و به کبد منتقل شود و کمک می کند تا بدن کلسترول اضافی را دفع کند،
و کلسترول بد یا LDL. این نوع از کلسترول می تواند در رگها و اعضای بدن رسوب نماید و با تجمع پلاکهای چربی در شریان ها مرتبط است.
ولید کلسترول در بدن در تعادل است. وقتی کلسترول اضافی مصرف می کنید، بدن شما با کاهش تولید این مصرف را جبران می کند و به کلسترول مصرف شده وابسته می شود. در مقابل، زمانی که مصرف کلسترول در رژیم غذایی کم است، بدن شما تولید کلسترول را افزایش می دهد تا اطمینان حاصل شود که همیشه مقدار کافی از این ماده حیاتی وجود دارد.
دیدگاه خود را بنویسید