آهن یک عامل فلزی است که وجود آن برای عملکرد نرمال اغلب اعضای بدن لازم و ضروری است. ماهیچه های عضلات، قلب، مغز استخوان برای تولید خون، میتوکندری سلولها برای سوخت و ساز، سیستم ایمنی بدن، هورمونها ، مغز و اعصاب و سیستم التهابی بدن همگی به آهن احتیاج دارند.
آهن به انواع مختلفی وارد بدن می شود. فرم کانی و فرم آلی. و در اغلب موارد هم تنها راه تأمین آهن بدن از راه تغذیه است. آهن موجود در ترکیبات غذایی که می تواند بصورت آهن موجود در گیاهان، مواد پروتئینی و حبوبات باشد بعد از ورود به بدن و بعد از تجزیه و تبدیل شیمیایی از راه رودهها جذب بدن می شود و سپس در ارگانهای مختلف بدن مورد استفاده قرار می گیرد.
کمبود آهن در بدن یکی از بیماریها و حالات شایع است و اگرچه آمار ارایه شده در اغلب مطالعات متغیر هستند ولی در بسیاری از بررسی ها تا ۴۰ و حتی ۵۰ درصد افراد به ویژه خانمهای جوان دچار کمبود ذخایر آهن و به دنبال آن کم خونی بودند. این آمار در مورد بیماران، افراد با بیماریهای مزمن، افراد با بیماریهای قلبی بویژه نارسایی قلبی و افراد سالخورده به مراتب بیشتر و چشمگیرتر است.
خیلی ها گمان می کنند که کمبود آهن فقط می تواند به کم خونی منجر شود و علایم کمبود آهن را بیشتر به کم خونی نسبت می دهند. ولی باید دانست که خود آهن بغیر از تولید گلبولهای قرمز خون بر عملکرد بسیاری از ارگانهای بدن به ویژه قلب، مغز و میتوکندری های عضلات که وظیفه سوخت و ساز و تولید انرژی سلول را بر عهده دارند هم اثر می گذارد و کمبود آهن بجز کم خونی می تواند علایم و نشانه های دیگری هم داشته باشد.
علل کمبود آهن در بدن چیست؟
کمبود آهن در بدن می تواند علل بسیار زیادی داشته باشد و در اغلب افراد معمولاً می توان بیش از یک دلیل برای کمبود ذخایر آهن آنها پیدا کرد. بصورت کلی علل کمبود آهن را می توان در چهار گروه طبقه بندی کرد:
کاهش مصرف آهن
شاید بتوان گفت شایعترین علت کمبود آهن در بدن، مصرف کم آن باشد. افرادی که کمتر از غذاهای حاوی آهن استفاده می کنند، به میزان بیشتری از بقیه به کمبود آهن مبتلا می شوند. خوشبختانه آهن در بسیاری از ترکیبات غذایی پرمصرف حیوانی و گیاهی وجود دارد و افراد می توانند با برنامه ریزی درست از رساندن آهن کافی به بدن خود، اطمینان حاصل کنند.
کاهش جذب آهن
بدن انسان آهن تولید نمی کند و تنها راه دریافت آهن، از راه تغذیه و رودهها است. روده ها نقش بسیار مهمی در جذب آهن و تحویل آن به بدن دارند. بسیاری از بیماریهای مادرزادی و اکتسابی وجود دارند که می توانند فرایند جذب و تحویل آهن را از رودهها مختل کنند. به همین دلیل یکی از عللی که در کمبود آهن بدن باید بررسی کرد، سلامت دستگاه گوارش است.
اشکال در متابلیسم آهن در بدن
گاهاً فرد هم آهن کافی دریافت می کند و هم اینکه روده ها به درستی آهن را وارد خون می کنند ولی با اینحال بازهم علایم کمبود آهن در بدن وجود دارد. شایعترین علت در این موارد سوخت و ساز و متابلیسم نادرست و ناقص آهن در بدن است. مهمترین علت این موضوع التهاب و هورمونهاب التهابی در بدن هستند. عوامل بیماریزای التهاب می توانند مصرف آهن در سلولهای بدن به ویژه در کبد را با اشکال مواجه کنند و این موضوع می تواند علیرغم وجود ذخایر آهن مناسب در بدن، مانع مصرف و استفاده درست آهن شود و علایم کمبود آهن را ایجاد نماید.
دفع آهن از بدن
یکی از علل شایع کمبود آهن در بدن، از دست دادن و دفع آهن است. از آنجاییکه بیشتر آهن مورد استفاده در بدن برای تولید گلبولهای قرمز خون مورد استفاده قرار می گیرد، از دست دادن خون شایعترین علت دفع آهن از بدن است. خانمها در دوران باروری هر ماه مقدار زیادی خون از دست می دهند که این امر یکی از علل شایع کمبود آهن در این افراد است.
در آقایان و همچنین در خانمها خونریزی های گوارشی از معده و روده می توانند از علل دفع ذخایر آهن و کمبود آهن در بدن باشند.
کمبود آهن در بیماران قلبی
نکته جالب توجه کمبود آهن در افراد با بیماریهای قلبی است. این موضوع از دو جنبه قابل توجه است:
یکی از جهت شیوع بالای کمبود آهن در بیماران قلبی. افراد با بیماریهای قلبی شایعتر از سایر افراد به کمبود آهن مبتلا می شوند. این موضوع به ویژه در مورد افراد با نارسایی قلبی و در افراد مسن و خانمها بسیار شایعتر است.
افرادی که بیماری قلبی دارند به هر یک از چهار علتی که برای کمبود آهن در بالا اشاره شد، می توانند دچار کمبود ذخایر آهن بدن شوند.
بیماران قلبی به دلیل کاهش اشتها و محدودیت در مصرف منابع غذایی متعدد و مختلف با سوءتغذیه مواجه هستند. همچنین به دلیل التهاب و ادم دیواره روده ها جذب آهن در این افراد به کندی صورت می گیرد.
در افراد با بیماری قلبی المانها و فاکتورهای التهابی خون افزایش پیدا می کند. به همین دلیل این بیماران با اشکال در متابلیسم آهن مواجه هستند.
و در نهایت بیماران قلبی به دلیل استفاده از داروهای متعدد رقیق کننده خون، استعداد بالایی برای خونریزی و دفع خون از سیستم گوارشی دارند، موضوعی که می تواند به کاهش بیشتر منابع آهن بدن منجر شود.
جنبه دوم ارتباط کمبود آهن با بیماریهای قلبی، تشدید علایم بیماران قلبی است. افرادی که بیماری قلبی مانند نارسایی قلب یا انسداد عروق کرونر قلبی دارند، از حداکثر توان و قابلیت قلب و سیستم تطابق بدن استفاده می کنند تا اکسیژن کافی به بدن برسانند. کمبود آهن می تواند این مکانیسم های جبرانی را از بین ببرد یا ضعیف کند. به همین دلیل افراد با بیماریهای قلبی و عروقی که کمبود آهن هم دارند، بیشتر از افراد با ذخیره کافی آهن بدن دچار علایم بیماری و ضعف و بیحالی خواهند شد.
مطالعات نشان داده اند که کمبود آهن در بیماران قلبی می تواند به بستری شدنهای بیشتر، ناراحتی و علایم شدیدتر و حتی مرگ و میر بیشتر این بیماران منجر شود.
اصلاح کمبود آهن
این موضوع که اصلاح کمبود آهن در بیماران قلبی چه اثری می تواند داشته باشد، در بسیاری از مطالعات علمی مورد بررسی و تحقیق قرار گرفته است. هم جایگزینی با آهن خوراکی و هم جایگزینی ذخایر بدن با آهن تزریقی، هر دو در اصلاح علایم موفق بودهاند ولی جدیداً در بسیاری از مطالعات نشان داده شده است که استفاده از آهن تزریقی بصورت ترکیبات قندی می تواند اثرات مثبت و بهبودی بیشتری به همراه داشته باشد و به همین دلیل استفاده از آهن تزریقی بفرم گلیکوزیله و آلی، روش توصیه شده فعلی برای جایگزینی ذخایر آهن بدن در بیماران قلبی است.
طبق توصیههای علمی انجمن قلب اروپا تمامی افراد با بیماری قلبی باید از لحاظ ذخایر آهن بدن مانند آهن سرم، فریتین و در صد اشباع ترانسفرین خون آزمایش شوند و کمبود آهن در این بیماران با استفاده از آهن تزریقی، جبران شود.
دیدگاههای بازدیدکنندگان
سلام من حدیثم 15 سالم هس نفسم تنگ میشه قلبم ب درد میاد نفس بزور میشکم نمیدونم چرا
ارسال پاسخرفتم دکتر گفت چیزی نیس فقط تپش قلب داری
خیلیا میگن از وکسن کرونا هس خیلی استرس دارم میترسم 🥺
با سلام
ارسال پاسخلازم است آزمایش خون و شرایط قلبی شما معاینه شود.
سلام ی بار ویتامین ب کمپلکس خارجی بخور ببین تا ثیر داره .....استرس از خودت دور کن شاد باش...
ارسال پاسخسلام وقت بخیر من دختری ۳۰ساله هستم همیشه کمبود فریتین داشتم با دارو وغذا رفع نکشید مجبور شدم تزریق فریجکت انجام دادم دیگه انقدر داروها خورده بودم درست نشده بود یعنی بالای ۱۳نمیرفت بعد تقریبا دوسال آزمایش واکو قلب دادم وفهمیدم که میزان فریتین بدنم ۱۰هست که حالت نرمال اون ازمایشگاه باید بین۱۳تا۲۰۰باشه تعداد گلبول هام خوب بود ولی تو اکو قلب نشون داد که قلبم نسبت به جسه بزرگتر هست وضربان قلب نامنظم هست این دو مورد به هم مربوط هستن وایا خطرناک است چون برای دو مدل تست نوشتن تا انجام بدم
ارسال پاسخسلام
ارسال پاسخباید نوار قلب و اکو انجام شود تا بررسی شود که اصولا بیماری وجود دارد یا نه؟
آیا قرص اهن با قرص وارفارین تداخل دارد؟
ارسال پاسخسلام
ارسال پاسخخیر تداخلی ندارد
سلام برای کم خونی چرا باید قلب درد بگیره اونم هر روز درد قفسه سینه و بعضی موقع ها به قولنج میزنه؟
ارسال پاسخسلام
ارسال پاسخکم خونی با کاهش خونرسانی به قلب می تواند درد سینه ایجاد نماید.
با سلام
ارسال پاسخبعد از انجام آزمایشات و اکو و اسکن هسته ای قلب دکترم تشخیص دادند که قلبم دچار کم خونی و پمپاژ و خون رسانی بخوبی انجام نمیشه
و دارو تجویز کردند و فعلا آنژیو رو لازم ندونستن
خواستم بدونم آیا مصرف مواد غذایی با توجه به کم خونی شدیدی که دارم میتونه مفید باشه
و اگر ممکنه شما راهنمایی کنید چه مواد غذایی کمک کننده هستند .
سلام
ارسال پاسخغذاهای خونساز مانند پروتیین، ویتامین سی، سبزیجات و آهن
سلام ۳۱سالمه روبارداری که داشتم تنگی نفس داشتم نفس کم میآوردم تاکمی بلندنفس میکشیدم خون دماغ میشدم رفتم اکودریچه قلبم کمی شل بودباوجودکم خونی زیاد بعدزایمان فشارم حتی رو۶هم اومدالان باوجودکمی ناراحتی استرس هیجان فوراقلبم دردمیکنه فورافکم سفت میشه ۳ماه پیش انقدباهیجان بادخترم بازی کردم تندبلندشدم چشام تارشدقفسه سینم مچاله شدفکم انقددردگرفت تاچندساعت سردردم خوب نشدالان زیادشده چکارکنم
ارسال پاسخسلام
ارسال پاسخحتما آزمایش خون داده و اکو و تست ورزش انجام دهید.
سلام من کپسول دونه رنگی آهن مصرف کردم بیحال و قلبم داغ کردع علت چیه
ارسال پاسخسلام
ارسال پاسخیک قرص آهن معمولا عوارض قلبی ندارد. احتمالا حساسیت معده است.
هلوگوبین خونم پاینه کم خونی وفقراهن دارم وبارنگوروشدیدن زرد الان قلبم درد ودرد دست شدید گرفتم میشه کمک کنید
ارسال پاسخسلام
ارسال پاسخلازم است مراجعه بفرمایید تا بررسی و درمان شود.
سلام وقت بخیر من ۱۸ سالمه و نزدیک یه چن ماهه بعضی شبا قلبم یهو ضربانش تند میشه و انگار نفس کم میارم خیلی میترسم ولی شریط دکتر رفتن ندارم فعلا تا شوهرم بیاد که برم برا نوار قلب شما نمی دونید علائم چی میتونه باشه؟
ارسال پاسخسلام
ارسال پاسخظاهر علایم شبیه به اضطراب و پانیک است.
سلام قلب من هم نزدیک یک ماه است درد پیدا کرده دوکتور رفتم نوار قلبی گرفتن گفت مشکل دارد دارو داد ومنم دو روز اسفاده کردم سرک گیری وبی حالی آورد ودیگر استفاده نکردم اما الان زمانیکه نمک اسفاده میکنم به درد میاد میخوام بدانم آقای دوکتور مشکلم جدی هست یانه مشورت بدید
ارسال پاسخسلام
ارسال پاسخلازم است ویزیت شوید.
سلام من مهبانو پورقربان هستم نوارهای اکو سیتیاسکن نوارقلب گرفتم دوتادکتر گفتن نارسایی قلبی 35درصد داری کم خونی هم دارم چه غذایی باید بخورم از لحاظ غذای ومایعات
ارسال پاسخسلام
ارسال پاسخ35 درصد کم است و غیر از محدودیت در مصرف نمک توصیه غذایی خاصی ندارد و لازم است از نظر علل ایجاد بررسی گردد.
سلام وقت بخیر
ارسال پاسخمن به جهت داشتن فیبرم خونریزی پریودی بالایی دارم طوری که به کم خونی و تغییر شکل سطح گلبول قرمز منجر شده
فروفورت گاین مصرف میکنم البته منظم نه
چند روزیه که دچار تپش قلب شدم
سوالم اینه که لازمه باز هم ازمایش بدم یا منظم کردن نصرف فروفورت گاین اوضاع درست میشه ؟
سلام
ارسال پاسختپش قلب می تواند از کم خونی باشد ولی لازم است نوار قلب و بررسسی قلبی هم بشوید تا مشکل قلبی وجود نداشته باشد.
سلام هموگلوبین خون من خیلی پایین دو تا از رگ های قلبی من 60درصد گرفتگی داره البته رگها فرعی هستن حالا دکترم وقت آنژیو داده لطفا راهنماییم کنید میتونم با هموگلوبین پایین آنژیو داشته باشم
ارسال پاسخسلام
ارسال پاسخقبل از انجام آنژیوگرافی، ۶۰ درصد گرفتگی با چی تشخیص داده شده است؟ راهی برای تعیین این میزان تنگی غیر از آن؟یوگرافی نیست. اگر هم سی تی آنژیو شده اید که احتیاج به آنژیو نیست.
در هر صورت با هموگلوبین بالای ۱۰ مشکلی برای آنژیوگرافی نیست.
سلام. پدر من گرفتگی عروق دارن و پزشک آنژیو تجویز کردن.از طرفی بعضی از فاکتورهای خونی آزمایش خون پدرم مثل گلبول قرمز، هموگولوبین و هماتوکریت پایینه هموگلوبین روی 11.6 هستش.حالا بعد از اون اجازه آنژیو نمیدن.. طبیعیه؟؟
ارسال پاسخسلام
ارسال پاسخاین اعداد مانع آنژیو نیستند و مشکل ساز نمی شوند.
سلام بنده ۴۳ سالمه سال گذشته استنت قلب انجام دادم رژیم غذایی طبق دستور پزشک انجام میدم قبلا هم ورزش میکردم و ادامه میدم ..
ارسال پاسخولی چندبار آزمایش دادم کمخونی دارم
ایا میتونه از مصرف داروهای رقیق کننده خونی و قلبی باشه ممنون میشم راهنمایی کنید
سلام
ارسال پاسخبدون خونریزی بعید است. البته لازم است علت کم خونی بررسی شود تا از حساسیت به داروها نباشد. حساسیت به برخی داروها تولید خون را کم می کنند.
سلام وقتتون بخیر
ارسال پاسخبنده ۳۷ سالمه و جواب آزمایش mcv 79.8 و mch 25.8 بود تنگی نفس و درد قفسه سینه و دست و پاهام همیشه سرده سردرد و سرگیجه هم اذیتم میکنه ....سرم انگار واسه چند لحظه قفل میشه
و اینکه ممنون میشم بگید آزمایشم خیلی پایینه یا مشکلی نداره ؟
سلام
ارسال پاسخلازم است آزمایش کامل دیده شود. در این حد کم خونی وجود دارد.
سلام همسرم پس از مراجعه به متخصص قلب و گرفتن اکو مشخص شد افتادگی دریچه میترال دارند. پس از بررسی مجدد و اکو و سی تی آنژیو دکتد گفت قلبش بزرگ شده است و اگر به این منوال پیش بره باید عمل دریچه میترال انجام بشه. الان هم گاخی اوقات تنگی نعس داره و سینه اش خس خس میکنه سوال این است آیا کم خونی باعث تنگی نفس میشه یا این تنگی نفس بخاطر قلبشون؟ پیشنهاد شما چیست؟
ارسال پاسخسلام
ارسال پاسخلازم است مدارک را بیاورید و بررسی شوند.
سلام من یه سال ونیم پیش زایمان کردم 36سالمه، الان هم دوران شیردهی رودارم، چند روز پیس فشارم خیلی رفت بالا وبه سختی وچندنوع قرص وآمپول مصرف کردم تا نرمال شد، الان فشارم بالا نیست، نوار قلب وآنزیم قلب هم دادم خوب بود، فقط بعضی وقتها، رگهای بدنم میگیره، یا گردنم یادستم یاپاهام، علت چی میتونه باشه؟
ارسال پاسخسلام
ارسال پاسخلازم است هولتر ۲۴ ساعته فشارخون انجام دهید. افزایش فشارخون گذرا در برخی از بیماریها و شرایط اضطراب و تحریک عصبی ممکن است ولی لازم است آزمایش خون و بررسی از نظر علت افزایش فشارخون صورت بگیرد.
سلام من بعضی شبا نفسم بد بالا میاد انگار قلبم میخواد کنده بشه ضربانم تند میشه همش حس میکنم میخوام بمیرم
ارسال پاسخبعضی وقتا میگم نکنه بخوابم و دیگ بلند نشم از بس میترسم چون قلبم اذیتم میکنه شبا
سلام
ارسال پاسخظاهر علایم شبیه پانیک است ولی بررسی قلبی و معاینه لازم است.